Κοινή δήλωση Αντιπερειφεριάρχη και Δημάρχων Πειραιά, για τα επεισόδια της Χρυσής Αυγής στο δημοτικό σχολείο του Ικόνιου, Περάματος, 18/1/2017

περ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Πειραιάς 18-1-2017
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ                                               
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Ταχ. Δ/νση: Ακτή Ποσειδώνος 14-16
Ταχ. Κωδ.: 185 31
Τηλέφωνο: 213  2073 503
Fax: 213 2073792
Email: ant.peiraios@patt.gov.gr

 

Με αφορμή τα χτεσινά επεισόδια στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ικονίου Περάματος ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης και οι Δήμαρχοι Πειραιά Γ. Μώραλης, Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκος, Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Κορυδαλλού Στ. Κασιμάτης και Περάματος Γ. Λαγουδάκης έκαναν από κοινού την παρακάτω δήλωση:

 

 «Η χτεσινή επανεμφάνιση και τα επεισόδια, που προκάλεσε η «Χρυσή Αυγή», εντός του Δημοτικού Σχολείου Ν. Ικονίου, αυτονόητα καταδικάζονται και αποδοκιμάζονται απ’ όλους μας. Χωρίς αμφιβολία αποτελούν μια ακόμα έκφραση του αποκρουστικού προσώπου του φασισμού και της ξενοφοβίας.

Βέβαια, η παρουσία και η δράση του φασισμού στις λαϊκές γειτονιές της περιοχής του Πειραιά δεν είναι πρωτόγνωρη. Τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιοι μηχανισμοί και η ίδια ιδεολογία αποκαλύπτουν το αποκρουστικό πρόσωπο του φασισμού.
Η οργανωμένη πολιτεία, οι τοπικές κοινωνίες και ο κάθε πολίτης οφείλουν να αντισταθούν στη ξενοφοβία, στο ρατσισμό, στο φόβο και στο τραμπουκισμό. Σε αυτή τη προσπάθεια σημαντικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν το Υπουργείο Παιδείας, η Αυτοδίοικηση, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, η μαθητική κοινότητα και όλοι οι φορείς.

Η περιοχή του Πειραιά, που εδω και δεκαετίες υποδέχεται, φιλόξενα, πρόσφυγες και μετανάστες δεν μπορεί να μετατραπεί σε γκέτο και παρακολούθημα της «Χρυσής Αυγής».

Η σημασία και η αναγκαιότητα της ένταξης των μικρών παιδιών σ΄ ένα οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης είναι προφανής, ώστε να αποτρέψουμε τη περιθωριοποίηση των μεταναστών και προσφύγων, που μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει.

Η υπόδικη «Χρυσή Αυγή» πρέπει να απομονωθεί, να τιμωρηθεί, το συντομότερο δυνατόν, για τα εγκλήματά της, για να σταματήσει οριστικά να δηλητηριάζει, συστηματικά, τη κοινωνία και ειδικά τη νεολαία μας με τις φασιστικές, ναζιστικές ιδέες και πρακτικές.