ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ 6-1-2018

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,

Κυρίες και κύριοι,

 

Εκ μέρους της δημοτικής αρχής της πόλης μας σας εύχομαι καλή χρονιά, με υγεία, ειρήνη και οικογενειακή ευημερία.

 

Η σημερινή γιορτή συμβολίζει για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, την ελπίδα. Την ελπίδα που δίνει σε όλους μας τη δύναμη να ξεπεράσουμε με δουλειά και προπαντός με ενότητα τα προβλήματα της πατρίδας, τα προβλήματα των ανθρώπων του Περάματος.

 

Ένας κοινός στόχος που  η ενότητα, η ομόνοια και η αλληλεγγύη αποτελεί το τρίπτυχο, αποτελεί την προϋπόθεση της επιτυχίας. Υποδεχόμαστε αυτή τη χρονιά με αισιοδοξία αφού θα δούμε να αποδίδουν όλα όσα βήμα βήμα χτίσαμε την χρονιά που πέρασε.

 

Την χρονιά που πέρασε καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου μας, ενός Δήμου που ήταν στα όρια της χρεοκοπίας.

 

Όχι μόνο σταθεροποιήσαμε τα οικονομικά του Δήμου ως οργανισμού γιατί ένας Δήμος ως Οργανισμός, δεν υπάρχει για να αυτοσυντηρείται, υπάρχει και λειτουργεί πρωτίστως για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους δημότες του. Υπηρεσίες στο επίπεδο της κοινωνικής αλληλεγγύης, στην ποιότητα ζωής, την καθαριότητα, τον πολιτισμό, την γενικότερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

 

Μια κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη που θα καταστείλουν στο μέγιστο βαθμό τον εφιάλτη της ανεργίας. Ένας δήμος που με κριτήριο την αξιοπρέπεια στέκεται δίπλα στον δημότη που βιώνει ή απειλείται από την ανεργία. Αυτή τη σύγχρονη κατάρα που ειδικά στην πόλη μας έχει εγκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Η αναγκαιότητα του οικονομικού νοικοκυρέματος του Δήμου Περάματος, υπήρξε η αποκλειστική μας προτεραιότητα, αφενός μεν για να ανακόψουμε την πορεία υπερχρέωσης του Δήμου, αντιστρέφοντάς την προς μία θετική και αναπτυξιακή πορεία κι αφετέρου να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Το αποτέλεσμα του οικονομικού ελέγχου που διενεργήσαμε κατά την ανάληψη των καθηκόντων μας ήταν τραγικό.

 

Το Πέραμα ως οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκείνη την εποχή ήταν αναλογικά με τον πληθυσμό του ο πιο υπερχρεωμένος Δήμος σε όλη την Ελλάδα, οι υπηρεσίες βρίσκονταν σε πλήρη διάλυση, η υλικοτεχνική υποδομή του Δήμου ήταν ανύπαρκτη, με τις υποδομές κατεστραμμένες και απαξιωμένες. Η διαλυτική εικόνα του Δήμου Περάματος, ενός Δήμου που δεν έκανε φορολογικές δηλώσεις από το 2005, που δεν είχε ισολογισμούς και απολογισμούς από το 2010, του στερούσαν τη διαχειριστική επάρκεια και τη δυνατότητα συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Παράλληλα, δεν υπήρξε ποτέ καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου. Αυτή η εικόνα με τη συνετή λειτουργία αυτής της Δημοτικής Αρχής άλλαξε ριζικά.

 

Οι προαναφερόμενες ελλείψεις που αποτελούσαν τροχοπέδη για την ομαλή λειτουργία του Δήμου καλύφθηκαν άμεσα. Ρυθμίσαμε χρέη 25.000.000 ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία με ευνοϊκούς όρους για το Δήμο μας.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, υλοποίησαμε πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας σε πιλοτικό επίπεδο, που στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα, κάνοντας έργα αυτεπιστασίας στην πόλη του Περάματος. Έως τότε ο Δήμος χρεωνόταν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για έργα που γίνονταν από εργολάβους. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις διαχρονικές διεκδίκησεις του Δήμου από τα προηγούμενα χρόνια, εισπράττοντας αρκετά σημαντικά ποσά από τα υπόγεια δίκτυα.

Στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς ο Δήμος Περάματος  σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, κατάφερε την χρηματοδότηση του με το ποσόν του ενός εκατομμυρίου εκατόν εξήντα χιλιάδων ευρώ, για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών , που είχαν αφήσει οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές προς τρίτους.

 

Έχουμε λοιπόν πλέον  έναν Δήμο που όχι μόνο ανταποκρίνεται στις οφειλές του, αλλά που αποπληρώνει και χρέη προηγούμενων Δημοτικών αρχών. Για τον Δήμο Περάματος η χρονιά έκλεισε με την εκπλήρωση ενός στόχου , μιας διεκδίκησης , θα έλεγα, που είναι ιστορική για την πόλη μας , αφού αποτελεί στόχο δεκαετιών.

 

Ήδη αποτελεί νόμο του κράτους η παραχώρηση σημαντικών χώρων στην πόλη μας, που αποτελούσαν ιδιοκτησία του ΟΛΠ [όπως ο ΑΡΜΟΣ και η ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑ στο δυτικό άκρο].

Η παραχώρηση αυτή είναι αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων της Δημοτικής αρχής , τόσο με τις διοικήσεις του ΤΑΥΠΕΔ και του ΟΛΠ, όσο και με τα συναρμόδια υπουργεία.

 

Όμως πέρα από την παραχώρηση αυτών των ζωτικών χώρων , θεσμοθετήθηκε ένα πολύ σημαντικό μόνιμο έσοδο για την πόλη μας, γεγονός που καμία Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα, δεν είχε καταφέρει να υλοποιήσει. Συγκεκριμένα ο Δήμος θα εισπράττει το 27% από το 3,5% που θα αποδίδει η COSCO στο Ελληνικό δημόσιο.

Ολοκληρώσαμε την δρομολόγηση παραχώρησης από το Υπουργείο Εργασίας 2 οικοπέδων για τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, με παράλληλη χρηματοδότησή τους.

 

Υλοποιώντας το σχέδιό μας για μόνιμη και σταθερή εργασία, προχωρήσαμε στην μονιμοποίηση των σχολικών φυλάκων, των εργαζομένων με συμβάσεις ΑΜΕΑ, προσλάβαμε 15 εργαζόμενους για τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος μέσω του ΑΣΕΠ του 2009, μετατρέψαμε τις συμβάσεις των επιμορφωτών πολιτισμού από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, ενώ παρατείναμε τη σύμβαση 5 ακόμη εργαζομένων στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και συνεχίζουμε την προσπάθεια μας για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με αίτημα μας προς το υπουργείο εσωτερικών.

Πλέον έχει υπερδιπλασιαστεί το προσωπικό του Δήμου μέσω και των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, με ορατά αποτελέσματα όχι μόνο στο θέμα της ανεργίας αλλά και στις υπηρεσίες προς τους δημότες μας και αυτό θα συνεχιστεί και όλο το 2018.

Αξιοποιούμε όλο αυτό το προσωπικό προκειμένου να πετύχουμε ένα μεγάλο όραμα. Να ξαναζωντανέψουμε τις επί χρόνια εγκαταλελειμμένες υποδομές του Δήμου μας στον τομέα του πολιτισμού, του Αθλητισμού και όχι μόνο. Υποδομές που κόστισαν εκατομμύρια ξαναζωντανεύουν όχι μόνο κτηριακά αλλά και με δομές, δράσεις, που παραδίδονται στους δημότες μας μέσα στο 2018. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής στο Πέραμα αλλά ταυτόχρονα πέρα από την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης μας, μπορούν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στην πόλη μας να αξιοποιήσουν την προστιθέμενη οικονομική αξία αυτού του αποθέματος.

         Στον τομέα των υποδομών, μετά την ολοκλήρωση του χώρου περιπάτου στο δυτικό ακρο καθώς και των εργασιών στο στάδιο της Πρόνοιας, παραδίδουμε στους αθλούμενους της πόλης μας το ανακαινισμένο γήπεδο Περάματος, συνεχίζουμε τις εργασίες αποκατάστασης του κολυμβητηρίου και του θερινού σινεμά στον χώρο του Aρμού.

         Είμαστε στην ευχάριστη θέση να  ανακοινώσουμε, ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα παραδοθούν σε χρήση 14 σύγχρονες και πιστοποιημένες παιδικές χαρές, ενώ ξεκινά η ανακατασκευή και ασφαλτόστρωση 28 δρόμων του εσωτερικού οδικού δικτύου του Περάματος με την διασφάλιση των σχετικών χρηματοδοτικών πόρων.

 

Μια τέτοια μέρα δεν προσφέρεται για αναλυτικούς απολογισμούς ή για αναλυτική αναφορά σε μελλοντικούς σχεδιασμούς.

 

Αυτό όμως που μπορώ να πω με βεβαιότητα, πέρα από τις ενδεικτικές αναφορές που έκανα, είναι ότι σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε, εμείς εδώ στο Πέραμα, η Δημοτική Αρχή μαζί με τους Περαματιώτες, και τη χρονιά αυτή δεν θα πάψουμε να παλεύουμε για ανάπτυξη και ευημερία της πόλης μας, των ανθρώπων της και κυρίως για δουλειά στους ανέργους, αλληλεγγύη σε όλους αυτούς που την έχουν ανάγκη.

 

Φίλες και φίλοι συμπολίτες

Με όσα προανέφερα, έγινε νομίζω αντιληπτό ότι οι προσπάθειές μας και ο καθημερινός μας αγώνας σαν στόχο έχει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας για την ανάδειξη μιας άλλης πόλης που θα φανερωθεί μπροστά μας: 

 

Μια πόλη ανθρώπινη – σύγχρονη – καθαρή.  Μια πόλη δημιουργική. 

 

Μια πόλη ανοιχτή και φιλόξενη, απαλλαγμένη από μισαλλόδοξες, ξενοφοβικές και φασιστικές συμπεριφορές. 

 

Μια πόλη της εργασίας, του πολιτισμού, της περιβαλλοντικής αναβάθμισης. 

 

Για μια τέτοια πόλη δώσαμε υπόσχεση και διαβεβαίωση ότι θα αγωνιστούμε. 

Πολλά συγχαρητήρια για τα παιδιά και τις δασκάλες Στενού Γιαννούλα και Αρπαζιάν

Στέλλα της Παιδικής μας Χορωδίας του Δήμου μας  που και σήμερα θα μας γεμίσουν τις καρδιές

με τα όμορφα τραγούδια τους.

 

Σας ευχαριστώ Χρόνια πολλά και καλή χρονιά .

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ VIDEO ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ