Δήλωση Δημάρχου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη σχετικά με την κατάργηση της αυτοτέλειας του ΚΕΘΕΑ

Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει την αυτοτέλεια του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ):

«Εκφράζω την αντίθεσή μου στην αιφνίδια κατάργηση της αυτοτέλειας του ΚΕΘΕΑ, ενός οργανισμού που εργάζεται συστηματικά εδώ και 4 δεκαετίες στον τομέα της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών. Το ΚΕΘΕΑ παρέχει ευελιξία, αμεσότητα και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση εξατομικευμένων δυσκολιών θεραπείας, αλλά και φιλοξενίας ιδιαίτερα ευάλωτων συμπολιτών μας. Το μοντέλο λειτουργίας του θέτει στο επίκεντρο τους ίδιους τους εξυπηρετούμενους και διασφαλίζει συμμετοχικότητα, διαφάνεια και λογοδοσία, με το δημοκρατικά εκλεγμένο από τη βάση εθελοντικό Διοικητικό του Συμβούλιο.

Η εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από την Κυβέρνηση θα σημάνει το τέλος του ΚΕΘΕΑ, όπως το γνωρίζουμε, αφού θα οδηγήσει στη γραφειοκρατικοποίηση του οργανισμού. Ειδικότερα, το άμισθο και εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιό του αντικαθίσταται από ένα έμμισθο και διορισμένο, πλήττοντας με αυτόν τον τρόπο το αυτοδιοίκητο που διέπει τη λειτουργία του. Θα είναι μεγάλο λάθος η Κυβέρνηση να παρέμβει στην αυτοτέλεια του οργανισμού, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποκοπή του ΚΕΘΕΑ από την κοινωνία και την αλλοίωση του θεραπευτικού του μοντέλου.

Είναι αναγκαίο να πολλαπλασιάζονται ανθρωποκεντρικά εγχειρήματα, όπως αυτό του ΚΕΘΕΑ -το οποίο αποτελεί πρότυπο λειτουργίας σε διεθνές επίπεδο- κι όχι να νομοθετείται η κατάργησή τους. Ελπίζω, έστω και την τελευταία στιγμή, να πραγματοποιηθεί ένας γόνιμος και παραγωγικός διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των φορέων απεξάρτησης, ώστε να προωθηθεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης που να σέβεται τις ανάγκες των αδύναμων συνανθρώπων μας και το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην πλήρη κοινωνική ένταξη».