Διαχείριση Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς

Η μεγάλη ευαισθητοποίηση του Δήμου Περάματος γύρω από το ζήτημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς της περιοχής αποφέρει καρπούς. Αυτό πιστοποιούν τα νούμερα, καθώς από τα τέλη του 2014 μέχρι και σήμερα πάνω από 2.200 σκυλάκια έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια υπηρεσία με την οποία συνεργάζεται ο Δήμος.

Η υλοποίηση του προγράμματος για τα αδέσποτα γίνεται εφικτή με τη σύμβαση που έχει ο Δήμος με το ΔΙΚΕΠΑΖ  (Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων) που ανήκει στον ΠΕΣΥΔΑΠ  (Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά) καθώς και με τη συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, αλλά και μεμονωμένους φιλόζωους της περιοχής του Περάματος και του ευρύτερου Πειραιά.

Οι προαναφερθέντες φορείς σε συνεννόηση με το Δήμο προβαίνουν σε περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων που χρήζουν ιατρικό έλεγχο και εν συνεχεία στο ΔΙΚΕΠΑΖ προχωρούν στη στείρωση, τον εμβολιασμό, την έσω-έξω αποπαρασίτωση και την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων. Η δημοτική αρχή φροντίζει για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις επεμβάσεις που χρειάζονται τα τραυματισμένα ή άρρωστα αδέσποτα σκυλάκια και για όλες τις εξετάσεις που απαιτούνται. Ακόμη και τις ώρες που δεν λειτουργεί το ΔΙΚΕΠΑΖ τα έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά καλύπτονται σε συνεργασία με κτηνιάτρους της περιοχής συμβαλλόμενους με το ΔΙΚΕΠΑΖ.

Μετά το πέρας του ελέγχου και της φροντίδας τα ενήλικα αδέσποτα σκυλάκια επανατοποθετούνται στους χώρους από τους οποίους περισυλλέχθησαν, εκτός αν φιλοξενηθούν ή υιοθετηθούν.

Σημειώνεται ότι στο ΔΙΚΕΠΑΖ προβαίνουν και στον έλεγχο επιθετικότητας των αδέσποτων και μετά τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος τα ζώα επανατοποθετούνται εφόσον δεν επιδεικνύουν επιθετικές τάσεις.

Οι δημότες του Περάματος έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα συνεργάσιμοι με τους εν λόγω φορείς συμβάλλοντας στη στήριξη της ευζωίας και των δικαιωμάτων των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.