Επιστημονική επίσκεψη της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ στο Δήμο Περάματος

Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης την Τρίτη 17/12/2019 υποδέχθηκε τους Καθηγητές κα Γ. Θεοδώρα, κα Ρ. Κλαμπατσέα, κ. Νίκο Μπελαβίλα, τους Διδάσκοντες κ. Ν. Τσίγκα και κα Κ. Βαλεριάνου, καθώς και τους προπτυχιακούς φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην επιστημονική επίσκεψη τους στην πόλη μας στο πλαίσιο του μαθήματος «Πολεοδομία και Χωρικός Σχεδιασμός 3».

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης, ο Δήμαρχος μαζί με τον Καθηγητή της Σχολής κ. Νίκο Μπελαβίλα και τον τ. Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη, ενημέρωσαν τους φοιτητές και τους Καθηγητές τους αναφορικά με χωροταξικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η πόλη κι αποτελούν πρόκληση για κάθε επιστήμονα Χωροτάκτη, Πολεοδόμο και εν γένει για κάθε πολίτη.

Στη συνέχεια οι φοιτητές επισκέφθηκαν ένα ιστορικό Ναυπηγείο της πόλης που είναι άρρηκτα δεμένο με την ιστορία της πόλης, το Ναυπηγείο του κ. Μανώλη Ψαρρού. Έναν χώρο που αποτελεί ζωντανή ιστορία της ναυπηγικής τέχνης, από τα ξύλινα παραδοσιακά σκάφη έως το σύγχρονο yachting. Σε αυτό το Ναυπηγείο κατασκευάστηκε ομοίωμα του ξύλινου καραβιού της Κερύνειας το 1986 με τις ίδιες διαστάσεις και τις ίδιες ακριβώς μεθόδους που ναυπηγήθηκε στην αρχαιότητα.

Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας) του ΕΜΠ διοργανώνει επιστημονική επίσκεψη στο Πέραμα. Μάλιστα, έπειτα από την επίσκεψη της 4ης Δεκεμβρίου 2018, φοιτητές του τμήματος πραγματοποίησαν έρευνα σχετικά με ζητήματα χωρικής ανάπτυξης, σχεδιασμού, αλλά και εναλλακτικά σχέδια χωρικής διαχείρισης και οργάνωσης για την τοπική ανάπτυξη. Μία έρευνα που βασίστηκε στις θεματικές ενότητες Λιμάνι -Πόλη Λιμάνι- Κοινότητα και επιμελήθηκε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΕΜΠ κ. Γ. Θεοδωρά.

Είναι χαρά μας να υποδεχόμαστε νέους επιστήμονες που συγγράφουν σημαντικές εργασίες, οι οποίες αφορούν το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον της πόλης μας.