Συνάντηση Δημάρχου Περάματος κ. Γ. Λαγουδάκη με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη

Συνάντηση Δημάρχου Περάματος κ. Γ. Λαγουδάκη με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη

Ο Δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης συναντήθηκε χθες 27/1/2020 με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη στα Γραφεία της Περιφέρειας.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα παρευρέθηκαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, η Γενική Διευθύντρια Αναπτυξιακών Έργων της Περιφέρειας κα Ε. Βελγάκη, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Περάματος κ. Δημήτρης Στάθης, καθώς και συνεργάτες του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου.

Ο Δήμαρχος Περάματος κ. Λαγουδάκης, αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κα Αντωνάκου για την άριστη συνεργασία, επεσήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη να υλοποιηθούν οι ώριμες μελέτες για σημαντικά έργα υποδομής, καθώς και να ενταχθούν ακόμα περισσότερα ζωτικής σημασίας έργα στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας, για τα οποία υπάρχουν μελέτες από το Δήμο και αναμφίβολα θα συμβάλλουν τόσο στην ανάπτυξή της πόλης, όσο και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Παράλληλα, στη σύσκεψη τέθηκαν ζητήματα όπως η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Περιβαλλοντικού Πάρκου Σχιστού, που μπορεί να αποτελέσει έναν χώρο πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, η τοποθέτηση λαμπτήρων φωτισμού νέας τεχνολογίας τύπου LED στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και Ειρήνης, η κατασκευή δικτύων ομβρίων υδάτων, καθώς και η διαχείριση βιοαποβλήτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Δήμαρχο Περάματος κ. Λαγουδάκη στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς αποτελεί κοινό τόπο πως το Πέραμα αποτελεί την πλέον περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή της Αττικής. Ειδικότερα, την περίοδο 2014-2019, στα πλαίσια του Περιφερειακού σχεδιασμού  διαχείρισης απορριμμάτων από την προηγουμένη διοίκηση της περιφέρειας, υπήρξε  πρόταση, την οποία οι 5 Δήμοι του ευρύτερου Πειραιά είχαν αποδεχθεί ότι αποτελεί βάση για συζήτηση (Δήμος Πειραιά, Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Δήμος Κορυδαλλού, Δήμος Νίκαιας-Ρέντη, Δήμος Περάματος).

Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού, που στηριζόταν στην αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και η κάθε περιφερειακή ενότητα θα αναλαμβάνει ότι της αναλογεί, οι Δήμοι είχαν συμφωνήσει πως η Περιφερειακή ενότητα Πειραιά, εκεί που λειτουργεί σήμερα ο ΣΜΑ Σχιστού, μπορεί να λειτουργήσει ΜΕΑ,  στα πλαίσια των αναγκών της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά με 2 βασικές, καθαρές προϋποθέσεις, αφενός μεν να προβλεφθούν χωροθετήσεις και για όλες τις άλλες περιφερειακές ενότητες, κι αφετέρου η χωρητικότητα της μονάδας ΜΕΑ του Πειραιά, να καλύπτει αυστηρά μόνο τις ανάγκες της περιφερειακής ενότητας, ώστε να καταστεί οικονομικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά διαχειρίσιμη.

Ο Δήμαρχος Περάματος κ. Λαγουδάκης ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια του Δήμου Περάματος για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, συλλογή βιοαποβλήτων και την επεξεργασία τους με βάση τις αρχές της χωροταξικής δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, ο Δήμαρχος τόνισε πως θεωρεί αδιανόητο κάθε σχέδιο που θα επιβαρύνει την πόλη ακόμα περισσότερο περιβαλλοντικά, αφού ότι το Πέραμα είναι υπερκορεσμένο από τις πολλές οχλούσες δραστηριότητες, ενώ είναι αναγκαία η λήψη άμεσων μέτρων, ώστε να υπάρξει μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μία διαπίστωση που βρήκε σύμφωνο και τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης ξεκαθάρισε πως στόχος του είναι η ισότιμη ανάπτυξη όλων των Δήμων της Αττικής χωρίς διακρίσεις, ενώ ιδιαίτερα για το Δήμο Περάματος ανέφερε ότι χρειάζεται στήριξη και προς αυτόν τον σκοπό θα δρομολογηθούν παρεμβάσεις προς όφελος των πολιτών.