Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δήμου Περάματος: «Πέραμα – Οι γονείς εκπαιδεύονται»

 

Η Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Περάματος στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου τον Φεβρουάριο 2020 υλοποίησε κύκλο τριών θεματικών συναντήσεων με τίτλο «Πέραμα – Οι γονείς εκπαιδεύονται» με την Μυρσίνη Πυκνή, Κοινωνιολόγο, MSc Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Σύμβουλο Οικογένειας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Στόχος μας ήταν να ανοίξουμε ένα δημιουργικό διάλογο με γονείς που νοιάζονται, που θέλουν να είναι ενημερωμένοι, που αγωνιούν και θέλουν να είναι πιο αποτελεσματικοί στο ρόλο τους προκειμένου να μεγαλώνουν υγιή και ευτυχισμένα παιδιά, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες που μπορεί να προκύπτουν.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:

  • Το πορτρέτο της Οικογένειας! Προσδιορίζοντας τις ανάγκες μας, οριοθετώντας τους ρόλους μας ως γονείς! (7/2)
  • Αποτελεσματική επικοινωνία: Σ΄ακούω…μ’ακούς; Δημιουργώντας σχέσεις λειτουργικές μεταξύ μας! (14/2)
  • Όταν τα συναισθήματα εκφράζονται … οι σχέσεις μας βελτιώνονται! Ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης. (21/2)

Οι γονείς συμμετείχαν ενεργά στις συναντήσεις της ομάδας για τρεις συνεχόμενες Παρασκευές στο Πολιτιστικό Κέντρο Περάματος, αγκαλιάζοντας τη δράση, όπως άλλωστε αναφερόταν και στο αρχικό μας κάλεσμα :

Αγκαλιάζοντας την δράση, αγκαλιάζετε την οικογένειά σας!

Οι γονείς που ανταποκρίθηκαν πήραν γνώσεις, απέκτησαν δεξιότητες και μπήκαν στη διαδικασία μετασχηματισμού στάσεων και αντιλήψεων σχετικά με την ανατροφή των παιδιών και γενικότερα τη λειτουργία της οικογένειας. Η δυναμική της ομάδας που δημιουργήθηκε στηρίχθηκε στο καλό κλίμα, την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την άνεση, την αποδοχή και την αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των μελών.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία της μάθησης ήταν βιωματική και στηρίχθηκε στις αρχές και τη μεθοδολογία της εκπαίδευσης ενηλίκων μέσω ενεργητικών εκπαιδευτικών τεχνικών. Οι γονείς έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών, τα όρια , τους κανόνες, την πειθαρχία, τις συζυγικές σχέσεις, την επικοινωνία, το σχολείο, τη συναισθηματική αγωγή, το διαδίκτυο κά.
Οι δράσεις του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου που ξεκίνησαν το 2019 συνεχίζονται το 2020 και ένας άλλος αέρας γνώσης πνέει στην πόλη με την συμμετοχή των πολιτών!