Ενημέρωση του Δήμου Περάματος για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Το τμήμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Περάματος από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και τον Απρίλιο του 2020, δέχτηκε εκατοντάδες αιτήματα από δημότες μας, που αφορούσαν ποικίλα περιστατικά σχετικά με αδέσποτα, αλλά και δεσποζόμενα ζώα της περιοχής μας, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι συμπολίτες μας είναι ευαισθητοποιημένοι σε μεγάλο βαθμό.

 

Χάρη στον συντονισμό του Δήμου μέσω των μελών της Πενταμελούς Επιτροπής Αδέσποτων Ζώων και βέβαια των δεκάδων εθελοντών τους οποίους ευχαριστούμε, εξασφαλίζουμε την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε ικανοποιητικό βαθμό.

 

Συγκεκριμένα έχουν περισυλλεγεί πάνω από 300 σκυλιά, τα οποία στειρώθηκαν, εμβολιάσθηκαν, σημάνθηκαν και κάποια εξ αυτών ανά περίπτωση δέχθηκαν νοσηλευτική περίθαλψη.

 

Διαχειριστήκαμε, αξιολογήσαμε και μεριμνήσαμε για όλες τις επίσημες καταγγελίες κακοποίησης (παθητικής και ενεργητικής) αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, που αφορούσαν κυρίως ζητήματα μη τήρησης των κανόνων ευζωίας τους.

Ο Δήμος Περάματος σε συνεργασία με τον διαδημοτικό σύνδεσμο ΔΙΚΕΠΑΖ μερίμνησε για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εν μέσω της πανδημίας, πάντα με σεβασμό για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και μοίρασε τροφές σε εθελοντές δημότες που βοηθούν στη σίτιση των αδέσποτων ζώων της πόλης μας.

 

Μεγάλος αριθμός αδέσποτων προωθήθηκε για υιοθεσία μέσω των κοινοποιήσεων στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στην σελίδα «Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς Δήμου Περάματος» στο Facebook, ενώ άλλα επανατοποθετήθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον σε γειτονιές.

 

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην πόλη μας η «Ημέρα Υιοθεσίας Αδέσποτων ζώων Συντροφιάς» με την συμμετοχή των Ζω.ΕΣ (Φιλοζωικών ενημερώσεων σχολείων) και με την παρουσία εκπαιδευτή σκύλων, δράση που σχεδιάζεται να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Από τις αρχές Σεπτέμβρη κι ακολουθώντας ότι ορίζει ο νόμος, το τμήμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, έδωσε προς υιοθεσία πάνω από 100 σκυλιά με Δήλωση-Συμβόλαιο Υιοθεσίας, διαφόρων ηλικιών.

 

Για πρώτη φορά στον Δήμο Περάματος προϋπολογίστηκαν χρηματικά ποσά σε ανάλογους κωδικούς, που αφορούν στην ευζωία των αδέσποτων ζώων, όπως για τροφές, φάρμακα, νοσηλείες και στειρώσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το σημαντικό και αναγκαίο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον και θα αφορά τις ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΓΑΤΩΝ.

 

Επιπλέον, ο Δήμος Περάματος θα προβεί στην τοποθέτηση ταϊστρών και ποτιστρών για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς της πόλης μας, καθώς και στην αγορά τροφών για σκύλους και γάτες, ενώ πολύ σύντομα θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες σε πολλά σημεία της πόλης.

 

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ο Δήμος Περάματος κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστούν οι συνθήκες που απαιτούνται για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Για τη στήριξη στο τόσο δύσκολο έργο που συντελείται και αφορά την ευζωία τους, ζητούμε την συμπαράσταση και την εθελοντική συμμετοχή όλων των δημοτών της πόλης μας.