ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα στο οποίο εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο διάταγμα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το οποίο η Αγία Σοφία, μετατρέπεται από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος εκφράζει την αντίθεσή του στο διάταγμα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το οποίο η Αγία Σοφία, μετατρέπεται από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος.

 

Είναι αδιανόητο το γεγονός πως ένα από τα κορυφαία σύμβολα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ο σπουδαιότερος Ναός της Ορθοδοξίας εργαλειοποιείται προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες.

 

Το Πέραμα είναι μία πόλη που χτίστηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες, από κατοίκους του Πόντου, της Κωνσταντινούπολης, του Ικονίου και της Σμύρνης, με τον Ναό της Αγίας Σοφίας, να έχει μία ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας.

 

Ευελπιστούμε πως η ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη θα προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για αποτρέψουν την βάναυση αλλοίωση ενός ζωντανού κομματιού της δικής μας αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο βωμό μίας νέο-οθωμανικής ρητορικής.

 

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας αποτελούν μονόδρομο απέναντι στις επιλογές του Τούρκου Προέδρου που είμαστε βέβαιοι πως δεν αντιπροσωπεύουν τους δημοκρατικούς πολίτες της Τουρκίας, οι οποίοι ασφυκτιούν σε αυτό το καθεστώς που περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ είναι δεδομένο πως αυτές οι πράξεις υπονομεύουν το διάλογο, τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών της Ελλάδος και της Τουρκίας.