Μήνυμα Δημάρχου Περάματος Γ. Λαγουδάκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Μήνυμα Δημάρχου Περάματος Γ. Λαγουδάκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

 

«Συμπολίτισσες, συμπολίτες,

 

Αύριο τιμούμε την 28η Οκτωβρίου του 1940, την ημέρα που ο λαός μας κόντρα σε κάθε προσδοκία και στους συσχετισμούς δύναμης της εποχής, ρίχτηκε στη μάχη ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό.

 

Τιμούμε την ηρωική αντίσταση στα χρόνια της κατοχής, τιμούμε τους ανθρώπους εκείνους που πολέμησαν γενναία, που δεν λύγισαν και υπερασπίστηκαν την τιμή των οικογενειών και των ιδανικών τους, ακόμη και κάτω από τις χειρότερες συνθήκες.

 

Εκείνους που θυσίασαν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους σε μία μάχη για ένα καλύτερο αύριο, ένα αύριο με δημοκρατία, ελευθερία και αξιοπρέπεια.

 

Η αντίσταση των Ελλήνων τον Οκτώβριο του 1940 ξεχωρίζει από όλες τις άλλες ένδοξες στιγμές του παρελθόντος. Γι’ αυτό και ονομάστηκε έπος.

 

Πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία μια αρνητική λέξη όπως το «Όχι» απέκτησε μια τόσο θετική χροιά. Σχεδόν μυθική.

 

Και η ιαχή «Αέρα» που φώναζαν τα παλικάρια που άπλωναν σαν σεντόνι, τη ζωή τους πάνω στο λευκό χιόνι, ορμώντας στους επίδοξους Ιταλούς κατακτητές, λάμβανε μια ιερή χροιά, άυλη.

 

Η 28η Οκτωβρίου, ήταν, είναι και θα παραμείνει μια ωδή στην αγάπη του ανθρώπου για την ελευθερία.

 

Ένας ύμνος για την υπεράσπιση από τον κάθε φτωχό λαό στα ιερά και τα όσια του.

 

Σήμερα, όπως και τότε, καλούμαστε να κάνουμε το ίδιο. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε πόσο επικίνδυνος είναι ο φασισμός.

 

Δεν πρέπει να αγνοήσουμε κανένα περιστατικό ρατσισμού, καμία επίθεση μίσους, καμία φασιστική παρέμβαση εγκληματικών οργανώσεων στον αγώνα μας για τη διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς ζωής.

 

Την ίδια στιγμή είμαστε έτοιμοι, όπως το 1940, να αντιμετωπίσουμε κάθε επίδοξο εισβολέα, κάθε χώρα που δεν σέβεται την εθνική μας κυριαρχία.

 

Θα πρέπει όσοι επιβουλεύονται τα δικαιώματά μας σε γη και θάλασσα να μάθουν πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες την κρίσιμη στιγμή αγωνίζονται με αυταπάρνηση για να τα προασπίσουν, χωρίς να υπολογίζουν το όποιο κόστος και το όποιο τίμημα.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο δοκιμαζόμαστε από την πανδημία του κορωνοϊού. Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση δεν μας επέτρεψε να καμαρώσουμε τα παιδιά μας, στην σχολική τους παρέλαση, όπως και να καταθέσουμε στεφάνια στη μνήμη των ηρώων μας, σεβόμενοι την υγειονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας.

 

Είναι αναγκαίο να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας αβοήθητος απέναντι στον κορωνοϊό. Είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας τόσο για να μην εκτεθούμε οι ίδιοι στον ιό, όσο και για να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τους συγγενείς και τους φίλους μας.

 

Σε αυτήν την δύσκολη εποχή ας μην ξεχνάμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας, τους σύγχρονους ήρωες στην προσπάθειά μας να περιορίσουμε τα θύματα αυτής της αόρατης απειλής, οι οποίοι δικαιούνται την απόλυτη στήριξη της πολιτείας.

Καλή δύναμη και Χρόνια Πολλά σε όλες και σε όλους».