Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Περάματος Γ. Λαγουδάκη με τον Πρόεδρο της ΠΕΔΑ Γ. Μαρκόπουλο

Το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων και ειδικότερα του σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής για την δημιουργία νέας μονάδας επεξεργασίας τους στο Σχιστό, κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020, ο Δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και Δήμαρχο Γαλατσίου, κ. Γιώργο Μαρκόπουλο στο Δημαρχείο της πόλης.

 

Ο Δήμαρχος Περάματος υπογράμμισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη το εν λόγω θέμα να τεθεί σε επόμενη τηλεδιάσκεψη των Δημάρχων Αττικής, καθώς το ζήτημα της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί μία λύση κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά διαχειρίσιμη και βρίσκεται στο πλαίσιο της χωροταξικής δημοκρατίας.

 

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Δήμαρχος Περάματος αναφέρθηκε στην κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και στην ανάγκη αλλαγής του συστήματος χρηματοδότησης των Δήμων από τη στιγμή που η κατανομή πραγματοποιείται κυρίως με πληθυσμιακά κριτήρια, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψιν άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Δήμου. Συνεπώς, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Περάματος, είναι σημαντικό να εξεταστεί κι αυτή η παράμετρος, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στους Δήμους να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

 

Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα που σχετίζονται με τον θεσμό της αυτοδιοίκησης και τις επερχόμενες νομοθετικές αλλαγές, για τον ρόλο των Δήμων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, για τα έργα και τις δράσεις του Δήμου Περάματος, ενώ συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή συνεργασία αξιοποιώντας τους θεσμικούς τρόπους παρέμβασης της ΠΕΔΑ ώστε να επιλυθούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη.

 

Να σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Μαρκόπουλος αποχώρησε εμφανώς ικανοποιημένος από το επίπεδο του διαλόγου που είχε με τον κ. Λαγουδάκη, ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την ενημέρωση κι επισήμανε με νόημα πως η σημερινή συνάντηση στο Δημαρχείο Περάματος ήταν η μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια από όλες τις υπόλοιπες που πραγματοποίησε με Δημάρχους της Αττικής το τελευταίο διάστημα.