Δήλωση Δημάρχου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1977 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, αποτελεί μια επέτειο που σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

 

Είναι μια γιορτή που έρχεται να αναδείξει τον αγώνα που δίνουν δισεκατομμύρια γυναίκες καθημερινά σε μια κοινωνία, που παρότι διαρκώς στηρίζεται στην ύπαρξη τους για τις ανάγκες της, αδιάλειπτα βάζει εμπόδια ή καταστρατηγεί τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες τους.

 

Οι γυναίκες του σήμερα, αγωνίζονται να εδραιώσουν την ισονομία στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο, έχοντας παράλληλα τον ιερό ρόλο της μητέρας, της συζύγου, της συντρόφου.

 

Παλεύουν καθημερινά σε μια κοινωνία που τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς, για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, να προοδεύσουν στην καριέρα τους, να στηρίξουν το οικογενειακό εισόδημα, να κατοχυρώσουν τη θέση τους κόντρα σε κάθε είδους στερεότυπα κι αποκλεισμούς.

 

Οι γυναίκες θα έπρεπε πια στον 21ο αιώνα να λαμβάνουν τη σημασία που τους αρμόζει σε κάθε Δημοκρατικό κράτος και να χαίρουν της ανάλογης εκτίμησης των όσων προσφέρουν. Μιας εκτίμησης που όχι μόνο δεν έχουν, αλλά σε πολλά μέρη του κόσμου δεν απολαμβάνουν ούτε τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Την ίδια στιγμή οι γυναίκες, οι οποίες ζουν σε χώρες που συνταγματικά έχει κατοχυρωθεί η κοινωνική τους θέση, έρχονται αντιμέτωπες με τη βία, την κακοποίηση, την υποτίμηση, την επαγγελματική ανισότητα, τις σεξιστικές διακρίσεις, την ανεργία.

 

Δίνουν την μάχη για το σεβασμό και την αξιοπρέπεια που δικαιούνται, με εξαντλητικά ωράρια προσφοράς στην εργασία και την οικογένεια τους. Με μικρότερους μισθούς, με λιγότερες ευκαιρίες ανέλιξης, με ελάχιστη ή μηδαμινή βοήθεια στην ανατροφή των παιδιών τους.

 

Η ευγνωμοσύνη και η αναγνώριση της προσφοράς των γυναικών από μέρους όλων μας, είναι κάτι που πρέπει να εκφράζεται απλόχερα κάθε μέρα της συνύπαρξης μας μαζί τους, στον επαγγελματικό ή οικογενειακό μας βίο.

 

Η διασφάλιση όμως της ισονομίας, της δικαιοσύνης και του σεβασμού στα δικαιώματα τους, είναι το διακύβευμα της σημερινής επετείου και παραμένει πιο επίκαιρο παρά ποτέ.

 

Χρόνια πολλά σε κάθε μία γυναίκα ξεχωριστά σε όλες τις γωνιές του κόσμου!