Σε προειδοποιητικό αποκλεισμό του ΣΜΑ στο Σχιστό προχώρησε, σήμερα Τετάρτη 17/3/2021, στις 8:00 το πρωί, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Περάματος, με την από κοινού συμμετοχή των επικεφαλής παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.
Ο Δήμος Περάματος απαιτεί από την Περιφέρεια Αττικής και από την Κυβέρνηση να αναθεωρήσουν εδώ και τώρα το σχέδιό τους για την κατασκευή μίας νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην περιοχή.
Είναι αξιοσημείωτο πως ο Δήμος Περάματος υπέστη ακόμα μία περιβαλλοντική αδικία, αφού εν μέσω πανδημίας, η Κυβέρνηση αδειοδότησε νέο ΣΜΑ στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Περάματος για το Δήμο Πειραιά.
Πάγια θέση του Δήμου είναι η αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων από το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Αττικής. Μία λύση οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, η οποία θα βασίζεται στις αρχές της εγγύτητας και της χωροταξικής δημοκρατίας.
Σε αυτό το πλαίσιο η Περιφερειακή Ενότητα του Πειραιά είναι εφικτό να αναλάβει τη διαχείριση που της αναλογεί, ενώ είναι εντελώς παράλογο να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο με απορρίμματα άλλων περιοχών, όπως δυστυχώς προκύπτει από τις αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής.
Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε με απόλυτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων λόγω της πανδημίας.
Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, ο οποίος έδωσε το παρών στον συμβολικό αποκλεισμό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων μαζί με επικεφαλής παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Περάματος, δήλωσε τα εξής:
«Για 6 δεκαετίες, η Φυλή και το Σχιστό Περάματος υποδέχονται τα απορρίμματα όλης της Αττικής, 1.800.000 τόνους το χρόνο.
Αυτός ο συγκεντρωτισμός, με δύο στοχοποιημένες περιοχές, συνιστά εδώ και πολλά χρόνια μία κοινωνικά άδικη, ταξικά μεροληπτική και εχθρική επιλογή σε βάρος των περιοχών μας.
Σήμερα, στο 2021, με τον προτεινόμενο σχεδιασμό όχι μόνο δεν αποφορτίζουν, ως όφειλαν, αυτές τις περιοχές, αλλά φαίνεται ακριβώς το αντίθετο.
Δημιουργούν και προσθέτουν -και μόνο σε αυτές- νέες επιβαρύνσεις, χωρίς καμία άλλη χωροθέτηση.
Ο προτεινόμενος σχεδιασμός για εμάς δεν αποτελεί βάση για συζήτηση γι’ αυτό κι απαιτούμε να σταματήσει κάθε διαδικασία δημιουργίας νέας μονάδας στο Σχιστό.
Παράλληλα, καλώ όλους τους συναδέλφους Δημάρχους του λεκανοπεδίου Αττικής, στο πλαίσιο της χωροταξικής δημοκρατίας και της λογικής της εγγύτητας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, ως άλλωστε οφείλουν, για να σταματήσουν οι αδικίες σε βάρος της Φυλής και του Σχιστού Περάματος».