Τηλεδιάσκεψη Δημάρχου Περάματος Γ. Λαγουδάκη για την «Θαλάσσια Ιερά Οδό»

Ο Δήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης συμμετείχε χθες, Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, σε τηλεδιάσκεψη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας Α.Ε. Α. Καμαρινάκη και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της «ELEVSIS 2023- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» Μ. Μαρμαρινό, για τον σχεδιασμό μίας καινοτόμου θαλάσσιας διαδρομής, την «Θαλάσσια Ιερά οδό», στο πλαίσιο των εορτασμών για την ανακήρυξη της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2023.

 

Η «Θαλάσσια Ιερά Οδός» αφορά την χάραξη μιας θαλάσσιας διαδρομής, σε αντιστοίχιση με την αρχαία χερσαία Ιερά Οδό, η οποία θα συνδέει δια θαλάσσης την Ελευσίνα με τον Πειραιά μέσω πλοιαρίων, που θα εκτελούν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα θαλάσσιας περιήγησης και αναψυχής και θα έχει ως ενδιάμεσους σταθμούς τη Σαλαμίνα, το Πέραμα και το Κερατσίνι. Η «Θαλάσσια Ιερά Οδός» θα ξεκινά από την πόλη του Πειραιά και θα καταλήγει διαμέσου των αρχαιολογικών χώρων των ενδιάμεσων διαδρομών στην ιστορική πόλη της Ελευσίνας.

 

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Δήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης υπογράμμισε τον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε η πόλη του Περάματος στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας,  καθώς στα 7,5 χιλιόμετρα ακτογραμμής της ήταν παρατεταγμένα τα πλοία Ελλήνων και Περσών, ενώ ο Πέρσης Βασιλιάς Ξέρξης παρακολούθησε την συντριπτική ήττα του στόλου του σε μία από τις βραχώδεις κορυφές του όρους Αιγάλεω, στο Πέραμα, με την τοποθεσία αυτή να είναι γνωστή ως «ο Θρόνος του Ξέρξη».

 

Παράλληλα, ο Γ. Λαγουδάκης υπενθύμισε πως ο Δήμος Περάματος αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Αμφικτυονίας των Αρχαίων Ελληνικών πόλεων που έχει ως στόχο την ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μέσω των ιστορικών περιοχών που τον δημιούργησαν.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμαρχος Περάματος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την «Ιερά Θαλάσσια Οδό», όπως την αξιοποίηση των Ferry Boat της περιοχής, ώστε αυτή η διαδρομή να συνδυαστεί με δράσεις πολιτισμού και διασκέδασης και να αποτελέσει έναν πόλο έλξης τουριστών, αφού κατά τη διάρκεια του πλου οι επιβάτες θα ενημερώνονται για τα σπουδαία γεγονότα που συνέβησαν στις περιοχές που διασχίζουν.

 

Το επόμενο διάστημα και εάν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού το επιτρέψουν, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση διά ζώσης στο Δήμο Περάματος, ώστε να συζητηθεί η υλοποίηση αυτού του σπουδαίου εγχειρήματος, το οποίο αφενός μεν θα αναδείξει τα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, αφετέρου δε, θα αναβαθμίσει τις περιοχές που συμμετέχουν σε αυτό, τοποθετώντας τους στον τουριστικό χάρτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.