Ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Περάματος για το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Περάματος εκφράζει την  πλήρη αντίθεση της στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο πλήττει και καταργεί βασικά και κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων.

 

Το νομοσχέδιο με την παρούσα μορφή του καταργεί επί της ουσίας το 8ωρο, θεσπίζει δεκάωρη εργασία με απλήρωτες υπερωρίες και ατομικές συμβάσεις, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι είτε να αναγκάζονται να αποδεχθούν τους όρους του εργοδότη τους είτε να κινδυνεύουν με απόλυση.

 

Παράλληλα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την αιτιολογημένη απόλυση, έρχεται το νομοσχέδιο να διευκολύνει τις απολύσεις με την πρόβλεψη της καταβολής αποζημίωσης, αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης στις απολύσεις που έχουν κριθεί άκυρες με δικαστικές αποφάσεις.

 

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει τη ρύθμιση του ύψους του κατώτατου μισθού από ομάδα ειδικών, χωρίς την συμμετοχή των κοινωνικών φορέων, επιδιώκοντας την ακύρωση της συλλογικής διαπραγμάτευσης με τα συνδικάτα, με στόχο να χαθεί κάθε έννοια συλλογικής δράσης.

 

Ακόμα, με μια σειρά ρυθμίσεων τίθεται στο στόχαστρο η συνδικαλιστική οργάνωση και το δικαίωμα της απεργίας. Ενδεικτικά, στο νομοσχέδιο προβλέπονται ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για την κήρυξη απεργιών, συνελεύσεων και αρχαιρεσιών, υψηλό ποσοστό προσωπικού ασφαλείας,  απαγορεύσεις καταλήψεων σε χώρους και εισόδους επιχειρήσεων, ενώ ακόμα και αόριστες αναφορές περί άσκησης ψυχολογικής πίεσης εργαζομένων είναι δυνατόν να καταστήσουν άκυρη την απεργία.

 

Σαν να μην έφταναν αυτά, η κυβέρνηση προχώρησε στην σύνδεση των αντεργατικών μέτρων με τις χρηματοδοτήσεις από τις πιστώσεις για την εργασία και την κοινωνική πολιτική μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, οδηγώντας τη χώρα σε νέες μνημονιακές πολιτικές που θα την δεσμεύσουν για αρκετά χρόνια.

 

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Περάματος θεωρεί ζωτικής σημασίας την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την κατάργηση του υποκατώτατου και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

 

Ο Δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης σε δήλωση του για το επίμαχο νομοσχέδιο τόνισε χαρακτηριστικά:

 

«Η Διοίκηση του Δήμου Περάματος υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την σταθερή και επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων από την Κεντρική Διοίκηση και την ανάγκη να στελεχωθούν οι υπηρεσίες μας με μόνιμο προσωπικό που θα έχει πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

 

Η Δημοτική Αρχή κι εγώ προσωπικά θεωρούμε ως απαράδεκτο το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων και καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση σχεδιασμών που δίκαια χαρακτηρίζονται ως εργασιακός μεσαίωνας.

 

Είναι προφανές πως αυτό που έχει ανάγκη ο κόσμος της εργασίας είναι η θέσπιση μέτρων κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας κι όχι αντεργατικές ρυθμίσεις που μας γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω».