Με απόλυτη επιτυχία υλοποιήθηκαν οι δράσεις του Δήμου Περάματος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Με απόλυτη επιτυχία υλοποιήθηκαν οι δράσεις του Δήμου Περάματος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Με αθρόα προσέλευση κοινού και με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων, υλοποιήθηκαν δύο ιδιαίτερα σημαντικές και ξεχωριστές δράσεις του Δήμου Περάματος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021, η «Γιορτή Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών & Ηλεκτρονικών Συσκευών» και η «Γιορτή των Παραδοσιακών Σπόρων και Φυτών».

 

Οι δύο αυτές δράσεις του Δήμου Περάματος πραγματοποιήθηκαν στο παλαιό Κοιμητήριο της πόλης επί της οδού Αναπαύσεως, σε χώρο ο οποίος έχει αναπλαστεί από την Δημοτική Αρχή και τις υπηρεσίες του Δήμου και είναι πια σημείο αναφοράς για την πόλη του Περάματος. Η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει αυτόν τον χώρο με τον σεβασμό που του αρμόζει. Υπενθυμίζεται πως για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια έγινε φέτος η Περιφορά του Επιταφίου στο παλαιό Κοιμητήριο της πόλης και στόχος του Δήμου είναι να αποτελεί σύντομα έναν χώρο αναψυχής και περιπάτου για τους κατοίκους του Περάματος.

 

Στην πρώτη δράση «Γιορτή ανακύκλωσης Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρικών Συσκευών», οι συμμετέχοντες πολίτες έδωσαν για ανακύκλωση τις ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές τους. Το κεντρικό σύνθημα αυτής της δράσης ήταν: «Ανακυκλώνεις ηλεκτρικές συσκευές και ηλεκτρονικές συσκευές σήμερα, προστατεύεις το Περιβάλλον αύριο». Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Δήμος Περάματος δρομολογεί μια συνολική διαδικασία διαχείρισης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, έτσι ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης αυτών και παράλληλα να προστατευθεί το περιβάλλον από τις τοξικές ουσίες που περιέχουν οι συσκευές.

 

Η δεύτερη δράση συνδιοργανώθηκε με την «Αυλή των Κηπουρών», μία ομάδα που απαρτίζεται από ανθρώπους με μεράκι και διάθεση προσφοράς και οι οποίοι έχουν ως στόχο τη διάσωση, τη διάδοση και τη διατήρηση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, η οποία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά κι αποτελεί έναν θεσμό πλέον για την πόλη, δόθηκε δωρεάν ένας μεγάλος αριθμός σποροφύτων σε πολίτες.

 

Ο Δήμος Περάματος με την διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων έχει ως στόχο να ενισχύσει την οικολογική συνείδηση των πολιτών, αλλά και να υπενθυμίσει στους αρμόδιους φορείς πως η πόλη χτυπά ένα καμπανάκι κινδύνου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις επικίνδυνες και οχλούσες δραστηριότητες που την ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες.

 

Είναι απολύτως σαφές πως ο Δήμος Περάματος είναι αντίθετος στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Πάγια θέση του Δήμου είναι η αποκεντρωμένη διαχείρισή τους με βάση την αρχή της εγγύτητας. Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, τόσο την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο (2014-2019), όσο και στην παρούσα, έχει λάβει πρωτοβουλίες για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να βρεθεί μία λύση βιώσιμη για το περιβάλλον και τους κατοίκους του ευρύτερου Πειραιά. Τα στερεά και τα υγρά απόβλητα πρέπει να τίθενται υπό επεξεργασία εκεί που παράγονται στο πλαίσιο της χωροταξικής δημοκρατίας, ώστε να αναλάβει κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής τη διαχείριση που της αναλογεί.

 

Στις δράσεις του Δήμου Περάματος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έδωσαν το παρών ο Δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής κ. Θανάσης Λαγουδάκης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Τριανταφυλλιά Γκλεζάκου-Τσελεκίδου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών και Μικροέργων κ. Ανδρέας Κουλαλόγλου, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Γιώτα Βοιδονικόλα, η Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κα Μαργαρίτα Καζάκου, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Θεόδωρος Τερζής, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Χριστόφορος Ντίμερης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Δημήτρης Στάθης, εργαζόμενοι του Δήμου Περάματος, καθώς και πλήθος πολιτών.