Συνάντηση του Δημάρχου Περάματος με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας για τη δημιουργία της Θαλάσσιας Ιεράς Οδού

Συνάντηση του Δημάρχου Περάματος με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας για τη δημιουργία της Θαλάσσιας Ιεράς Οδού

Σε ένα ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, ο Δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης συναντήθηκε την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) Α.Ε. κ. Απόστολο Καμαρινάκη, στο Δημαρχείο της πόλης, με θέμα τη συνεργασία των δύο πλευρών για την ανάπτυξη μίας καινοτόμου θαλάσσιας διαδρομής.

 

Η «Θαλάσσια Ιερά Οδός» αφορά την χάραξη μιας θαλάσσιας διαδρομής, σε αντιστοίχιση με την αρχαία χερσαία Ιερά Οδό, η οποία θα συνδέει δια θαλάσσης την Ελευσίνα με τους παραλιμένιους Δήμους του ευρύτερου Πειραιά, μέσω πλοιαρίων, που θα εκτελούν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα θαλάσσιας περιήγησης και αναψυχής. Η χάραξη της νέας θαλάσσιας σύνδεσης αποτελεί την βάση για την πολιτιστική προβολή και τουριστική προώθηση της περιοχής.

 

Έπειτα από τη σύσκεψη ακολούθησε περιήγηση-αυτοψία σε χώρους του παραλιακού μετώπου της πόλης συνδεόμενους άμεσα με την ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας.  Στα 7,5 χιλιόμετρα ακτογραμμής της πόλης του Περάματος ήταν παρατεταγμένα τα πλοία Ελλήνων και Περσών για τη «Ναυμαχία της Σαλαμίνας», ενώ ο Πέρσης Βασιλιάς Ξέρξης παρακολούθησε την συντριπτική ήττα του στόλου του σε μία από τις βραχώδεις κορυφές του όρους Αιγάλεω, στο Πέραμα, με την τοποθεσία αυτή να είναι γνωστή ως «ο Θρόνος του Ξέρξη».

 

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος Περάματος αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Αμφικτυονίας των Αρχαίων Ελληνικών πόλεων που έχει ως στόχο την ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μέσω των ιστορικών περιοχών που τον δημιούργησαν.