Μήνυμα Δημάρχου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Μήνυμα Δημάρχου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

«Πέρασαν 48 χρόνια από την μεγαλειώδη εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τότε που οι φοιτητές και η νεολαία αντιστάθηκαν στη στρατιωτική χούντα των συνταγματαρχών που καταπατούσε θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών.

 

Αναμφίβολα, το Πολυτεχνείο υπήρξε η κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης και μία από τις πιο λαμπρές σελίδες των δημοκρατικών αγώνων του ελληνικού λαού.

 

Με σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» οι νεολαίοι της εποχής έδειξαν σε όλο τον κόσμο πως δεν διαπραγματεύονταν τα υψηλά ιδανικά και τις αξίες τους υψώνοντας την ίδια στιγμή το ανάστημά τους απέναντι στη χούντα.

 

Έπειτα από 7 χρόνια ολοκληρωτισμού, διώξεων, βασανισμών, εκτελέσεων και προδοτικών χειρισμών, που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καθεστώς των Συνταγματαρχών υπό τη λαϊκή πίεση κατέρρευσε.

 

Οι αγώνες τους αποτελούν πηγή έμπνευσης για εμάς. Η εξεγερμένη νεολαία του Πολυτεχνείου μας υπενθυμίζει πως πρέπει κι εμείς με τη σειρά μας να υπερασπιζόμαστε «τα δίκαια του λαού» και να αντιστεκόμαστε σε κάθε μορφή χειραγώγησής του.

 

Έχουμε χρέος να συνεχίσουμε την προσπάθειά τους για μία ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα, για την οικοδόμηση μίας καλύτερης κοινωνίας για τα παιδιά μας».