Ομιλία του Δημάρχου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη για την 25η Μαρτίου 2022

Ομιλία του Δημάρχου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη για την 25η Μαρτίου 2022

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

 

Η σημερινή ημέρα, 25η Μαρτίου 2022, υπενθυμίζει σε όλους μας τη σπουδαιότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας μας, την επανάσταση του 1821, τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας για την ελευθερία.

 

Τιμούμε τη μνήμη των ηρώων μας και παίρνουμε ως παράδειγμα το θάρρος που επέδειξαν πριν από δύο αιώνες, όταν αποφάσισαν να πάρουν τα όπλα απέναντι σε μία ως τότε πανίσχυρη αυτοκρατορία.

 

Οι πρόγονοί μας, κόντρα στη θέληση των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής που επιθυμούσαν την εδαφική ακεραιότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προτίμησαν να σκοτωθούν, παρά να ζουν ως σκλάβοι.

 

Οι πρόγονοί μας εκείνο το διάστημα κατέγραψαν ορισμένες σπουδαίες πρωτιές.

 

Είμαστε ο πρώτος λαός που επαναστάτησε κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κέρδισε την ανεξαρτησία του. Αυτός ο αγώνας συγκλόνισε όλη την ανθρωπότητα και αναμφίβολα ήταν η αρχή του τέλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 

Η παράτολμη πράξη των προγόνων μας, που αποφάσισαν να ξεσηκωθούν παρά τα πενιχρά μέσα που διέθεταν, αλλά και τα γεωπολιτικά συμφέροντα που εμφανίζονταν εναντίον τους, αποτελεί παντοτινό σύμβολο όλων των καταπιεσμένων λαών, απέναντι στην τυραννία.

 

Εν μέσω επανάστασης, το 1822, συντάχθηκε το πρώτο Σύνταγμα του ελληνικού έθνους, το Σύνταγμα της Επιδαύρου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το πιο προοδευτικό της εποχής του ακόμα και σε σχέση με τα αντίστοιχα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

 

Αλλά και μετά την ανεξαρτησία μας παραμείναμε πρωτοπόροι, όχι μόνο για τους εθνικούς μας αγώνες, αλλά και για την κατοχύρωση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών της χώρας.

 

Για παράδειγμα, το Σύνταγμα του 1844 ήταν το πρώτο Σύνταγμα στον κόσμο που καθιέρωνε την καθολική ψηφοφορία για όλους τους άνδρες, πρόβλεψη που δεν υπήρχε τότε σε κανένα ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

 

Η Επανάσταση των Ελλήνων για τη Λευτεριά, ενέπνευσε όλη την προοδευτική Ευρώπη. Όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Απομόνωσε τις δυνάμεις του σκοταδισμού και της οπισθοδρόμησης.

 

Κανένας σήμερα δε μιλάει και δε θυμάται τον Ανθέλληνα Αυστριακό Μέτερνιχ. Πολλοί όμως θυμούνται και μιλούν για τον λόρδο Μπάϊρον τον Ευρωπαίο ποιητή που αγκάλιασε την ελληνική επανάσταση.

 

Όλοι στα Βαλκάνια και όχι μόνο, θυμούνται και μιλούν για τον δικό μας επαναστάτη ποιητή τον Ρήγα Φεραίο, που με το Θούριο του ξεσήκωνε αλύτρωτους λαούς κατά του οθωμανικού ζυγού, ενάντια σε μια ολόκληρη αυτοκρατορία.

 

Ο συμβολισμός είναι ισχυρός και για την ορθόδοξη πίστη μας καθώς την 25η Μαρτίου, η Εκκλησία μας εορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, το χαρμόσυνο μήνυμα του Αρχάγγελου Γαβριήλ, που δίνει το έναυσμα για την απελευθέρωση από τα δεσμά της αμαρτίας, την εκκίνηση για το δρόμο της προσωπικής σωτηρίας του καθενός.

 

Οι συνθήκες που βιώνουμε είναι πάρα πολύ δύσκολες. Εδώ και 2 χρόνια έχουμε μάθει να ζούμε εν μέσω πανδημίας, μία πολύ μεταδοτική, ύπουλη ασθένεια, που αποτέλεσε την αιτία θανάτου για εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπων μας.

 

Σαν να μην έφτανε αυτή η δοκιμασία σε παγκόσμιο επίπεδο, πριν ένα μήνα ξέσπασε ένας αιματηρός πόλεμος στην Ουκρανία. Εξαιτίας αυτού του πολέμου χιλιάδες συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια άλλοι παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς.

 

Ο ανθρωπισμός δοκιμάζεται και σήμερα ως ιδέα και ως πράξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πόλεμοι, η τρομοκρατία, το μίσος υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν, υπονομεύοντας το σήμερα και το αύριο της ανθρώπινης ύπαρξης.

 

Κρατάμε ψηλά τα ιδανικά του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της ισότητας των ανθρώπων. Δεν ξεχνάμε πως ο Εθνικός μας Ύμνος είναι αφιερωμένος στην Ελευθερία. Ακόμα και όσοι δεν πιστεύουν στο ιδανικό της ελευθερίας, μόνο με το άκουσμα του Εθνικού μας Ύμνου μπορούν να πειστούν πως η Ελλάδα ταυτίζεται με την Ελευθερία, μία Ελευθερία που είναι βγαλμένη από τα κόκκαλα των Ελλήνων τα Ιερά.

 

Κλείνοντας, να πω πως η επέτειος της 25ης Μαρτίου, ορίζει ξανά τον τρόπο που οφείλουμε να οραματιστούμε το μέλλον της Ελλάδας μας.

 

Μιας Ελλάδας που μπορεί να γίνει όπως την ονειρεύονταν αυτοί που πλήρωσαν με την ίδια τους τη ζωή, το τίμημα της αναγέννησης της.

 

Σας ευχαριστώ