Πέρασαν 102 χρόνια απ’ όταν οι Έλληνες του Μικρασιατικού Πόντου βίωσαν μία από τις αγριότερες σφαγές του 20ου αιώνα και ήρθαν αντιμέτωποι με ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχει διαπράξει ποτέ κρατικός μηχανισμός. Το καθεστώς του Κεμάλ Αττατούρκ συστηματικά οργάνωσε και εκτέλεσε το σχέδιο δολοφονίας 353.000 Ελλήνων Ποντίων κατά την περίοδο 1916-1923.
Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους του Κεμάλ Ατατούρκ το 1919 αποτελεί μια στιγμή ορόσημο για την ελληνική ιστορία, η οποία καθορίζει τις μνήμες και τις καταβολές μας. Η 19η Μαΐου του 1919, σηματοδοτεί την έναρξη της τελευταίας φάσης αυτού του αποτρόπαιου σχεδίου που εκτός από τους εκατοντάδες χιλιάδες βίαιους θανάτους και βασανισμούς είχε και ως αποτέλεσμα την εξορία και τον ξεριζωμό αναρίθμητων χριστιανών της ευρύτερης περιοχής από βωμούς και εστίες χιλιάδων χρόνων.
Οι Έλληνες του Πόντου ήρθαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα και έδωσαν μια ανεπανάληπτη ώθηση, στις τέχνες, στις επιστήμες, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, σε κάθε μορφή της κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Απλοί και κατατρεγμένοι άνθρωποι, με βαθιές πληγές στις καρδιές τους, αλλά με φυλαγμένο έναν ανεκτίμητο πολιτισμό στις αποσκευές τους.
Ξεριζωμένοι του Πόντου ήρθαν και ρίζωσαν κι εδώ στην πόλη μας στο Πέραμα και μαζί με άλλους εκδιωγμένους συμπατριώτες μας από άλλα μέρη της Ανατολίας έφτιαξαν με μόχθο και μεράκι μια καινούρια ζωή, μια νέα κοινότητα. Γι’ αυτό η Γενοκτονία των Ποντίων υπάρχει μέσα μας και δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ από την συλλογική μνήμη του λαού μας.
Η φωνή μας για παγκόσμια αναγνώριση αυτού του φρικτού εγκλήματος ως Γενοκτονία δεν πρόκειται να σιγάσει ποτέ, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά μία τέτοια τραγωδία. Η Τουρκία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί απέναντι στην ιστορία γι’ αυτήν την λυσσαλέα κτηνωδία.
Ο Δήμος Περάματος στέλνει το μήνυμα μαζί με κάθε Έλληνα κι Ελληνίδα από κάθε γωνιά του πλανήτη, πως κανένας μας δεν ξέχασε τον Γολγοθά που ανέβηκαν οι πρόγονοι μας. Αποτελεί ύψιστο καθήκον και ιερή παρακαταθήκη για τα παιδιά μας να μη σταματήσουμε ποτέ τον Αγώνα για την Δικαίωση και την Ιστορική τους Αποκατάσταση.