Άμεση υπήρξε η ανταπόκριση του συνδέσμου Ελλήνων βατραχανθρώπων στο κάλεσμα του δημάρχου για καθαρισμό του βυθού στο λιμάνι του Περάματος. Την Κυριακή 30 Ιουνίου οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες δύτες βούτηξαν για να συλλέξουν από το βυθό κάθε είδους απορρίμματα. Σ’ αυτή τη προσπάθεια αρωγοί υπήρξαν και πολλοί δημότες εθελοντές.
Αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών, αλλοιωμένες σακούλες, λάστιχα, ακόμη και ολόκληρα παιδικά παιχνίδια, είναι μόνο μερικά από τα αντικείμενα που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα.
Υπενθυμίζεται ότι τα λάστιχα είναι εκείνα που ίσως προκαλούν το μεγαλύτερο κακό. Εξαιτίας του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένα, επισημαίνουν οι επιστήμονες, διασπώνται, πάνε παντού στη θάλασσα, με αποτέλεσμα τα ψάρια να τα βλέπουν, να τα περνούν για κάποιο είδος πλαγκτόν και να τα τρώνε. Επιστήμονες έχουν παραδεχτεί πως δεν πρέπει να υπάρχει ψάρι στον κόσμο που να μην έχει ένα κομμάτι πλαστικού μέσα του.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, περίπου το 80 % των σκουπιδιών που βρίσκονται στο θαλάσσιο περιβάλλον προέρχεται από δραστηριότητες που εκτελούνται στην ξηρά. Η πηγή των θαλάσσιων απορριμμάτων δεν περιορίζεται απαραίτητα στις ανθρώπινες δραστηριότητες κατά μήκος των ακτών.Στο λιμάνι του Περάματος κατά τη διάρκεια της δράσης η παρουσία των παιδιών έστειλε ισχυρό οικολογικό μήνυμα.Ένα μήνυμα που τονίστηκε ιδιαίτερα από τον δήμαρχο Γιάννη Λαγουδάκη που πρωτοστατούσε στην συντονισμένη προσπάθεια καθαρισμού.
«Η οικολογική συνείδηση, σημείωσε ο δήμαρχος, δεν είναι κάτι που ξεκινά ως δια μαγείας από την ενήλικη ζωή… Είναι κάτι που καλλιεργείται και χτίζεται από την παιδική ηλικία. Από τα απλά και καθημερινά πράγματα όπως το να πετάξεις το κουτί του χυμού η τη σακούλα από το σάντουιτς στα σκουπίδια, μέχρι και να μην προκαλούμε υλικές ζημιές και εμπρησμούς στα δάση και να διατηρούμε τις ακτές και τις θάλασσές μας καθαρές»…