Ο Δήμαρχος Περάματος κ. Γ. Λαγουδάκης συμμετείχε χθες Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 σε τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη και τους Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά: Γ. Μώραλη (Δήμος Πειραιά), Γ. Ιωακειμίδη (Δήμος Νίκαιας-Ρέντη), Χ. Βρεττάκο (Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας) και Ν. Χουρσαλά (Δήμος Κορυδαλλού) με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Σε δήλωσή του μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο Δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης ανέφερε τα εξής:
«Ως Δήμαρχος Περάματος είμαι υποχρεωμένος να αγωνίζομαι μαζί με τους δημότες για μία πόλη που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις προσδοκίες τους.
Όλοι γνωρίζουν πως το Πέραμα ταλανίζεται εδώ και δεκαετίες από διαρκείς και διαδοχικές κρίσεις σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Θεωρείται από κάποιους ως μία εύκολη λύση για οχλούσες δραστηριότητες που ούτε κατά διάνοια δεν θα επιθυμούσαν να βρίσκονται στις δικές τους περιοχές.
Στην τηλεδιάσκεψη υπενθύμισα στον Περιφερειάρχη Αττικής ότι δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την θέση του Δημοτικού μας Συμβουλίου: το Σχιστό Περάματος θα φιλοξενήσει τα απορρίμματα της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά μόνο εάν και οι άλλες Περιφερειακές Ενότητες ορίσουν άμεσα χώρους για τα δικά τους απορρίμματα επί τη βάσει των αρχών της χωροταξικής δημοκρατίας.
Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής στο σημείο που αναφέρει ότι “βούλησή μας είναι, με συνεργάτες μας τους Δημάρχους, να βάλουμε τέλος σε παθογένειες και περιβαλλοντικά «εγκλήματα» χρόνων, δίνοντας ξεκάθαρες και αποτελεσματικές λύσεις τόσο στην περιοχή του Πειραιά όπως και σε όλη την Αττική”, εάν δεν πρότεινε ένα σχέδιο περιβαλλοντικά μη διαχειρίσιμο και μάλιστα με επιλεκτικές εξαιρέσεις, αφού η χωροθέτηση των ΜΕΑ αφορά μόνο δυο περιοχές, το Σχιστό Περάματος και την Φυλή.
Είναι αυτονόητο πως και δική μας βούληση είναι να θέσουμε ένα τέλος στα περιβαλλοντικά εγκλήματα και στις παθογένειες χρόνων που υφίσταται η περιοχή μας.
Γι’ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη ο Περιφερειάρχης Αττικής να αναθεωρήσει ένα σχέδιο που με την υπάρχουσα μορφή του είναι δεδομένο πως θα μείνει στα χαρτιά από τη στιγμή που ουδείς στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά επιθυμεί να γίνουμε η «Ιφιγένεια» των άλλων Δήμων της Αττικής.
Συνεπώς τον καλούμε να γίνει κι εκείνος αρωγός της προσπάθειάς μας στο πλαίσιο των αρχών της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με βάση την αρχή της εγγύτητας.
Οφείλουμε από κοινού να αναβαθμίσουμε τις διεργασίες ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και με ορθολογική διαχείριση των βιοαποβλήτων, στο πλαίσιο των Στόχων και των Οδηγιών της Ε.Ε, ώστε να αναδείξουμε το Περαμα, την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και την Περιφέρεια Αττικής ως πρωταγωνιστές στις νέες μορφές διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα, αποτελώντας παράλληλα πρότυπο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Να μην επικρατήσει η καταστροφική αντίληψη πως φαραωνικά, υπερσυγκεντρωτικά μοντέλα διαχείρισης των απορριμμάτων μπορούν να είναι αποτελεσματικά. Το αντίθετο. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο αφού αυτό το ενδεχόμενο θα μας γύριζε πολλά χρόνια πίσω».